apk auto keuren

Kans op dure APK verkleinen? 5 tips!

Gepubliceerd op 17-05-2024
2162 keer gelezen

Staat de APK weer bij u voor de deur? Voor sommigen een moment van onzekerheid. Want wat als er dure reparaties nodig zijn? Geen paniek! Met een beetje preventief onderhoud en een paar checks kunt u de kans op een dure APK verkleinen. Benieuwd wat u kunt doen? Lees dan snel verder.

1. Regelmatig onderhoud

Eigenlijk geldt, net als bij uw gezondheid: regelmatige controles zijn belangrijk om de kans op grote problemen te minimaliseren. Maak er daarom een gewoonte van om uw auto regelmatig te laten controleren bij een betrouwbare monteur. Op die manier kunnen kleine probleempjes vaak snel worden opgespoord en verholpen. Zo voorkomt u misschien wel grote reparaties als uw auto weer aan de beurt is voor de APK.

 

2. Controleer de vloeistoffen

Het is altijd goed om regelmatig de vloeistoffen in uw auto te controleren. Het laatste wat u wilt, is langs de kant van de weg staan omdat uw auto niet genoeg vloeistoffen heeft. Vooral als u zelf makkelijk iets kunt bijvullen. De vloeistoffen in een auto zijn erg belangrijk voor een soepele werking. Denk aan motorolie, koelvloeistof, remvloeistof en ruitenwisservloeistof. Check dus regelmatig het peil van deze vloeistoffen en vul ze bij als dat nodig is. Zo voorkomt u mogelijk de kans op motorschade door een tekort aan olie, en oververhitting van de motor door een gebrek aan koelvloeistof. Ook kunt u de kans op problemen met uw remmen verkleinen als uw auto voldoende remvloeistof heeft. Reparaties aan de motor en remmen kunnen namelijk duur uitvallen tijdens een APK.

 

oliepeil controleren

 

3. Vervang de filters op tijd

De lucht-, olie- en brandstoffilters van uw auto raken na verloop van tijd verstopt door vuil en moeten daarom regelmatig worden vervangen. Die filters zorgen er namelijk voor dat de motor goed presteert, en ze voorkomen dat vuil zich ophoopt. Het vervangen van deze filters is meestal een vrij goedkope en eenvoudige klus die grote problemen én hoge reparatiekosten kan voorkomen.

 

4. Controleer uw banden

Versleten of slappe banden kunnen voor veel soorten problemen zorgen. En wist u dat u zuiniger rijdt wanneer uw banden de juiste spanning hebben? Daarnaast is uw bandprofiel heel belangrijk. Is deze niet in orde? Dan heeft u minder grip op de weg. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Zo heeft u een stuk meer kans op aquaplaning bij een glad wegdek. Ook heeft u een langere remweg als uw banden te weinig profiel hebben. Versleten banden zorgen er nogal eens voor dat auto’s niet door de APK komen. Controleer dus het profiel van uw banden regelmatig zelf met een 1-euromuntstuk. Die is precies 1,6 mm: de verplichte diepte van uw bandprofiel.

 

Zorg er ook voor dat u een reserveband bij u heeft die in goede staat is. Het zou zonde zijn als u na het verwisselen erachter komt dat die band ook nog eens aan vervanging toe is.

 

5. Doe zelf vooraf een check-up

U hoeft geen automonteur te zijn om een aantal basiscontroles uit te voeren en sommige problemen op te sporen. Zo kunt u zelf altijd de verlichting en de werking van de ruitenwissers controleren. Bekijk regelmatig de staat van de banden en remmen, en neem ook eens een kijkje onder de motorkap. Problemen met de uitlaat? Die kunt u vaak ook zelf al horen als u goed luistert. Misschien krijgt u wat vieze handen, maar dat is vaak beter dan een hoge rekening.

 

uitlaat auto controleren

 

Toch pech onderweg?

Hoe goed u uw auto ook checkt, soms gebeurt er iets waar u zelf geen invloed op heeft. Dan is het altijd fijn om terug te kunnen vallen op onze service van Pechhulp. Deze verzekering sluit u heel gemakkelijk af bij uw autoverzekering. Of u nu een lekke band heeft of met een kapotte accu langs de weg staat. In de meeste gevallen is uw pechhulp binnen 30 minuten ter plaatse en wordt u deskundig geholpen. 

Voordelige pechhulp?

Contact

Chat E-mail Vragen