Klantvoordelen

HIIT training: de beste manier om vet te verbranden?

Gepubliceerd op 05-01-2015
2378 keer gelezen

Springen, push-ups, sit-ups, sprinten en door naar de volgende oefening! De zweetdruppels vliegen in het rond. Na een half uur bent u helemaal kapot! High intensity interval training (HIIT) is op dit moment enorm populair. Maar is deze trainingsmethode de beste manier om vet te verbranden? En hoe gezond is het?

 

Wat is HIIT training?

Een HIIT training is een interval training, die het uiterste van u vergt. Het is een combinatie van ‘explosieve’ cardio (op volle snelheid sprinten) en pittige oefeningen (o.a. squats, push-ups en sit-ups). Lang pauze houden? Vergeet het maar! Bij high intensity trainingen krijgt u maximaal een halve minuut rust. Gelukkig zijn de oefeningen kort en de hele work-out duurt maximaal een half uur. HIIT training zorgt voor een hoge vetverbranding en een verbetering van de conditie.

 

Beste manier om vet te verbranden?

Uit onderzoek blijkt dat u door een HIIT training tot wel 50% meer vet verbrand dan wanneer u ‘normaal traint’ (low intensity training). Uit een ander onderzoek blijkt zelfs dat u 9 keer (!) zo snel vet verbrand. Hoe dat kan? Doordat de training zo intensief is, verbrand u niet alleen vet tijdens de work-out, maar ook tot 48 uur erna. Extra voordeel: u kweekt meer spieren, waardoor uw lichaam standaard meer verbrandt. HIIT training is dus wel degelijk één van de beste manieren om vet te verbranden. Uiteraard moet u wel op uw voeding letten. Anders zijn uw resultaten teleurstellend ‘magertjes’!

 

HIIT training

 

Kan een HIIT training ongezond zijn?

Hoe effectief HIIT ook is, het kan ook heel ongezond voor u zijn. Volgens sportartsen is de zware intervaltraining vooral gevaarlijk voor ongetrainde mensen, ouderen (35+ jaar), en voor diegenen die hart- en vaatziekten hebben. Door de hoge intensiteit van de work-out worden spieren al gauw overbelast, waardoor blessures ontstaan. In het ergste geval kunt u een hartaanval krijgen.

 

HIIT onder begeleiding

Het is beter om een HIIT training op de sportschool te doen, onder begeleiding van experts. Dan weet u zeker dat u de oefeningen op de juiste wijze uitvoert.

 

7 minute work-out

Gaat u de HIIT training toch thuis doen? Bouw het rustig op en luister naar uw lichaam. Tip: download de 7 minute work-out app. Dit is een app met een HIIT van slechts 7 minuten. Onderzoek toont aan dat deze training even effectief is als een work-out van 60 minuten (op rustig tempo). Succes! 

Contact

Chat E-mail Vragen