Zorgverzekering

Gezond BMI of niet? Gebruik deze BMI tabel!

Gepubliceerd op 08-09-2020
38948 keer gelezen

Gezonde maaltijden, genoeg sporten en niet snoepen. U let op uw eetpratroon en of u voldoende beweegt. Maar heeft u ook een gezond BMI? Meten is weten!

Wat is BMI?

BMI staat voor Body Mass Index. Deze index meet of u een gezond gewicht heeft, op basis van de verhouding tussen gewicht en lengte. Bent u te licht of te zwaar? Dan kan dat gezondheidsrisico’s met zich meebrengen, zoals hart- en vaatziekten en diabetes.

 

Wat is mijn BMI?

Uw BMI berekenen is heel eenvoudig.

 

Lichaamsgewicht/(lengte x lengte) = uw BMI.

Stel dat u 68 kilo weegt en 1.70 meter lang bent. Dan is uw BMI 68/(1,7 x 1,7)= 23,5. U heeft dus een BMI van 23,5. Is dit een gezond BMI? Volgens de BMI wel. Vrouwen met een BMI tussen de 18,7 - 23,8 hebben een normaal gewicht. Mannen hebben een gezond BMI wanneer deze tussen de 20 en 25 valt (zie de BMI tabel).

 

BMI tabel

Mannen Vrouwen Gezond BMI?
tot 20 tot 18,6 Ondergewicht
20-25 18,7-23,8 Gezond gewicht
25,1-29,9 23,9-28,5 Overgewicht
30-40 28,6-40 Zwaar overgewicht
> 40 > 40 Ernstig overgewicht

 

Heeft u een gezond BMI? Dan hoeft u waarschijnlijk niet af te vallen. Valt u in de categorie 'overgewicht'? Dan wordt aanbevolen 5 tot 10% gewicht te verliezen. Zwaar overgewicht of juist te licht? Raadpleeg uw dokter voor advies.

 

Meetlint op een weegschaal

 

BMI is niet altijd nauwkeurig

Volgens deskundigen is de BMI niet altijd nauwkeurig. Dat geldt voornamelijk voor mensen die qua postuur afwijken van het gemiddelde. De BMI houdt bijvoorbeeld geen rekening met de verhouding tussen spiermassa en vetweefsel, de plek waar het vet zich ophoopt in het lichaam en het gewicht van botten. Zo is voor topsporters de BMI niet bruikbaar. Zij wegen veelal meer, maar hebben wel een gezond gewicht (spieren zijn zwaarder dan vet).

 

BMI kinderen berekenen

Ook bij kinderen moeten er andere BMI grenswaarden gesteld worden, omdat zij nog in de groei zijn. De BMI geeft een globale indicatie voor een gezond gewicht. Wilt u zekerheid? Raadpleeg uw dokter.

 

Tot slot

National Academic biedt voordelige verzekeringen. Ben u benieuwd naar bijvoorbeeld onze autopremie? Bereken uw premie in 1 minuut. Uw overstap regelen wij gratis voor u.

Contact

Chat E-mail Vragen