Gevaarlijke stukken snelweg in Nederland

Dit zijn de gevaarlijkste snelwegen van Nederland

Gepubliceerd op 17-05-2023
1583 keer gelezen

⚠️50⚠️ Als u vaak op de snelweg rijdt, weet u wat u kunt verwachten bij het zien van dit bord: file. Helaas ontstaan files vaak door ongelukken op de snelweg. En die ongelukken gebeuren op sommige stukken snelweg in Nederland vaker dan op andere. Maar welke snelwegen zijn dat dan precies en waarom? In dit artikel leest u alles over de gevaarlijkste snelwegen van Nederland en wat u kunt doen om veilig te rijden op de weg.

 

Snelweg A4 Schiedam

We beginnen onze rit op de snelweg A4 bij Schiedam. Vanaf het knooppunt Kethelplein tot aan industriegebied Pernis (hectometerpaal 70 tot 75) vallen aan de linkerkant van de snelweg veel verkeersslachtoffers. Vooral in de Beneluxtunnel, waar elk jaar zo’n 60 miljoen motorvoertuigen doorheen rijden, gebeuren regelmatig ongelukken. Na een ongeval in een tunnel wordt de ingang al snel afgesloten vanwege het stilstaande verkeer. Bij drukte ontstaan er dan opstoppingen en gevaarlijke verkeerssituaties. Hierdoor is de A4 een van de gevaarlijkste snelwegen van Nederland.

 

Snelweg A16 regio Rotterdam

Rijdt u op de A16 tussen Rotterdam en Dordrecht (paal 15 tot 25)? Dan komt u drie stukken snelweg tegen waar erg veel ongevallen voorkomen. Aan de linker- en rechterkant van de snelweg is het oppassen tussen Capelle aan den IJssel en Ridderkerk. Vaak gaat het mis op de Van Brienenoordbrug. Automobilisten die willen invoegen, moeten in een scherpe bocht omhoog rijden. Ze hebben daardoor weinig tijd en snelheid om van baan te wisselen. Het verkeer ernaast rijdt vaak een stuk harder, dus is de kans op een botsing groter. Aan de linkerkant van de A16 loopt de ‘gevarenzone’ trouwens nog wat verder door, richting knooppunt Terbregseplein in Rotterdam.

 

Snelweg A20 Rotterdam

We blijven nog even in Rotterdam. Op de A20-snelweg tussen knooppunt Kleinpolderplein en opnieuw knooppunt Terbregseplein (paal 30 tot 35) gebeuren aan beide kanten van de weg veel ongelukken. Opgeteld zijn hier elk jaar zo’n 150 tot 200 ongevallen. Volgens Stichting Incident Management (2022) is dit stuk snelweg zo gevaarlijk omdat er bij de bouw veel minder verkeer was dan nu. Aangezien de A20 door de stad loopt, is het lastig om de baan te verbreden. Ook zijn er veel bochten, viaducten en afslagen die u als automobilist kunnen afleiden.

 

Snelweg A10 Amsterdam

U vraagt zich nu misschien af of alle gevaarlijke snelwegdelen in Zuid-Holland liggen. Het antwoord is: nee. Ook Amsterdam heeft een warming zone (paal 10 tot 15) die begint aan de rechterkant van de A10 op de Zeeburgerbrug. Tot aan knooppunt Amsterdam Overamstel in Duivendrecht is het slim om iets beter op te letten. Gaat u een aantal kilometer verder Amsterdam in? Dan rijdt u waarschijnlijk door de Coentunnel. Deze tunnel is in het verleden al eens benoemd tot de gevaarlijkste weg van Nederland. Veel automobilisten rijden er harder dan de toegestane snelheid. Daardoor vliegen ze gemakkelijker uit de bocht – vooral bij regen.
 

Tunnels kunnen sneller tot ongelukken leiden


Wat valt op bij de gevaarlijkste snelwegen?

Tunnels en bruggen komen meerdere keren voorbij in de lijst met gevaarlijke stukken snelweg. Het verschil in hoogte, de beperkte inhaalruimte en een glad wegdek zorgen al gauw voor onveilige verkeerssituaties. Daarom geven we u een aantal tips waar u op moet letten als er tunnels of bruggen op uw (drukke) route liggen.

 

Veilig door de tunnel

  • Zet op tijd uw koplampen aan. Zo bent u beter zichtbaar.
  • Let op de matrixborden en stem hierop uw snelheid af. En ziet u een rood verkeerslicht, dan moet u natuurlijk stoppen.
  • Houd afstand. Blijf minimaal twee, maar het liefst minimaal drie seconden achter uw voorganger.
  • U heeft vaak weinig ruimte om uit te wijken. Haal dus niet in als het niet nodig is, zeker niet als u met een aanhanger rijdt.

 

Veilig de brug over

  • Schakel bij het invoegen niet te snel door naar de vierde of vijfde versnelling. Zo rijdt u eerder op dezelfde snelheid als het verkeer om u heen.
  • Bekijk voor vertrek het weerbericht. Veel wind(stoten) voorspeld? Pak uw stuur dan wat steviger vast.
  • Blijf ook op de brug minstens twee seconden achter uw voorganger.

Contact

Chat E-mail Vragen