Zorgverzekering

Diclofenac, Ibuprofen, Paracetamol en Aspirine: de verschillen

Gepubliceerd op 29-10-2020
143540 keer gelezen

Pakt u wel eens een paracetamolletje als u hoofdpijn heeft? Veel mensen vermijden pijnstillers. Anderen pakken er al eentje zonder dat ze echt ergens last van hebben. Welke pijnstillers zijn er eigenlijk en waarin verschillen ze van elkaar? Heeft u wel eens van diclofenac gehoord?

Dameshanden met meerdere pillenstrippen

 

Sterke pijnstillers

 

Diclofenac

Al tijden staat Diclofenac bovenaan de lijst van meest gebruikte medicijnen. De pijnstiller valt onder de zogenoemde NSAID medicatie (Non-Steroidal Anti-Inflammatory Drugs). Dit wil zeggen dat Diclofenac een onstekingsremmer is en pijn- en koortsverlagend werkt. Het is een sterke pijnstiller die alleen bij ernstige pijn gebruikt wordt. Voornamelijk reumapatiënten en mensen met migraine en bepaalde ontstekingen gebruiken Diclofenac. Na inname werkt de pijnstiller snel en de werking houdt 12 tot 24 uur aan. Diclofenac was voorheen alleen op doktersrecept te verkrijgen, maar tegenwoordig verkopen veel drogisterijen het ook. Een negatieve ontwikkeling vinden velen, want bij verkeerd medicijngebruik kunnen ernstige gezondheidsklachten ontstaan. Wilt u diclofenac gebruiken? Dan is het beter om uw huisarts te raadplegen.

 

Ibuprofen

Ibuprofen is een minder sterke pijnstiller dan Diclofenac, maar valt ook onder de categorie ‘NSAID pijnstillers’. Het roze pilletje werkt ontstekingsremmend, koortsverlagend en tegen pijnklachten. Ibuprofen werkt ongeveer 45 minuten na inname en is maximaal 8 uur werkzaam. Het wordt onder andere gebruikt bij gewrichtspijn, hoofdpijn, menstruatieklachten en bij griepklachten. Ibuprofen is een medicijn dat op volle maag moet worden ingenomen, anders kunnen er maagklachten ontstaan. Langdurig gebruik van Ibuprofen kan zorgen voor gezondheidsproblemen. Raadpleeg goed de bijsluiter.

 

Lichtere pijnstillers

 

Paracetamol

Paracetamol is al een oud medicijn. Het werd voor het eerst gebruikt in 1893. Pas na 1955 werd het vaak gebruikt als pijnstiller. Paracetamol werkt pijn- en koortsverlagend, maar is geen onstekingsremmer zoals Diclofenac en Ibuprofen.Het wordt beschouwd als een lichte pijnstiller en een veilige manier om pijn te bestrijden omdat het minder bijwerkingen heeft dan Diclofenac en Ibuprofen. Het wordt gebruikt tegen o.a. hoofdpijn, kiespijn, lage rugklachten en menstruatiepijn. Paracetamol werkt snel (15 - 30 minuten na inname) en blijft maximaal 3 tot 6 uur werkzaam. Lees goed de bijsluiter en voorkom verkeerd gebruik.

 

Aspirine

Voordat paracetamol de markt veroverde, was aspirine de meest gebruikte pijnstiller. Aspirine wordt niet alleen gebruikt als pijnstiller, maar ook om de kans op een hartaanval te verminderen. Aspirine zorgt er namelijk voor dat bloedplaatjes niet samen gaan klonteren, waardoor het bloed als het ware verdund wordt. Dit effect treedt al op bij inname van een kwart aspirine. Bijwerkingen aspirine: bij verkeerd medicijngebruik kunnen maagklachten ontstaan.

 

Lees altijd goed de bijsluiter van uw pijnstiller!

Weet u hoe hoeveel paracetamol of ibuprofen u per dag mag gebruiken? Er zit een wachttijd tussen verschillende doseringsbeurten. Veel mensen weten niet hoe vaak, wanneer en hoe lang ze pijnstillers mogen gebruiken. Lees daarom altijd de bijsluiter! Zo voorkomt u gezondheidsklachten.

 

Heeft u nog andere vragen over medicijnen? In onze veelgestelde vragen over zorg kunt veel informatie over medicijnen vinden. Alles voor een goede gezondheid!

 

Pijnstillers nodig door aanrijding?

Gebruikt u pijnstillers als gevolg van een ongeval? Bijvoorbeeld omdat u bent aangereden door een verkeersfout van de tegenpartij? Schakel dan onze gratis Letselschade verhaalservice in. Wij verhalen al uw kosten, waaronder het eigen risico van uw zorgverzekering, op de aansprakelijke partij. Heeft u ook andere kosten gemaakt door het ongeval? Ook die verhalen wij kosteloos voor u op de tegenpartij. Denk hierbij aan kapotte kleding of een kapotte telefoon, maar ook misgelopen inkomsten, extra reiskosten en smartengeld. Goed om te weten: als fietser of voetganger heeft u na een aanrijding door een motorrijtuig vrijwel altijd recht op een schadevergoeding, ook bij een eigen verkeersfout.

 

Letselschade opgelopen door een ander?

Meld online uw letselschade en wij inventariseren direct of u recht heeft op een schadevergoeding. Zo ja, dan gaan we graag kosteloos voor u aan de slag met het verhalen van uw letselschade.

 

Meld uw letselschade

Contact

Chat E-mail Vragen