Klantvoordelen

Bramen: gezond en heerlijk ingevroren!

Gepubliceerd op 03-07-2015
3979 keer gelezen

Twee stuks fruit per dag? Van bramen wilt u heel wat meer eten! En dat is alleen maar gezond voor u. Benieuwd waarom bramen gezond zijn?

 

5x bramen gezond

 

1. Bramen bevatten veel voedingsstoffen

Bramen zijn heerlijk en bevatten veel belangrijke voedingsstoffen, waaronder:

  • Vitaminen: A, B1, B2, B6 , B11, C en E.
  • Mineralen: natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper.

 

Bramen staan op nummer 1 van de meest calciumrijke fruitsoorten. Calcium zorgt onder andere voor sterke botten. Verder is B11 belangrijk voor de aanmaak van bloedcellen en kalium goed voor de bloeddruk.

 

2. Boost voor de weerstand

Bramen gezond? Ja, bramen zijn goed voor de weerstand. Ze ‘lopen over’ van de antioxidanten. Dit zijn stoffen die lichaamscellen beschermen, uw weerstand versterken en het verouderingsproces tegengaan.

 

3. Goed voor de hersenen

Bramen bevatten anthocynanen (bio-actieve stoffen). Dit zijn stoffen die een positieve invloed hebben op cognitieve functies. Hoe paarser de vrucht, hoe meer bioactieve stoffen erin zitten. Uit een Amerikaans experiment bleek dat anthocynanen in het hersendeel van ‘geheugen en leren’ terechtkomen. Hoe meer anthocynanen in de hersenen, hoe beter. 

 

4. Vermindert de kans op kanker

Vele studies hebben aangetoond dat bramen gezond zijn. En vooral omdat ze de kans op het krijgen van kanker verkleinen. Dit komt door de unieke combinatie van stoffen die bramen bevatten, waaronder anthocynanen. Bekijk hier een overzicht van de onderzoeken.

 

5. Gezonde caloriearme snack

Bramen zijn ook caloriearm. Eet u 100 gram bramen? Dan krijgt u maar 58 kcal binnen. Ter vergelijking: een banaan bevat gemiddeld 120 kcal. Uiteraard hangt het van verschillende factoren af, hoeveel calorieën u per dag nodig heeft.

 

bramen gezond

 

Bramen invriezen

Bramen zijn helaas maar kort houdbaar en kunnen het beste gekoeld bewaard worden. Wilt u ze langer bewaren? Dan kunt u bramen invriezen!  Ook heerlijk: een ijskoude smoothie ervan maken of  bramen in uw toetje doen.

 

Maak een bramen smoothie!

Wilt u een lekkere, gezonde bramen smoothie maken? Probeer deze maar eens! Pak 2 perssinaasappels, 2 handjes aardbeien, 2 handjes bramen (ingevroren) en 150 ml vanilleyoghurt. Stop alles behalve de yoghurt in de blender. Schenk de yoghurt in een glas en giet de smoothie erboven op. Dat wordt smullen!

 

Bramen plukken? Pas op voor een boete!

Bramen zijn overal te koop. Ingevroren of lekker vers. Natuurlijk kunt u ook bramen plukken in de natuur. Let wel op dat u niet per ongeluk bramen uit een tuin of van een ander privéterrein plukt. De politie kan u daarvoor een boete geven van een paar honderd euro.  

Contact

Chat E-mail Vragen