Studentenzorgverzekering

Avocado gezond? Lees waarom een avocado uw gezondheid boost!

Gepubliceerd op 24-03-2014
2768 keer gelezen

Vaak wordt gedacht dat avocado’s echte dikmakers zijn. Heerlijke romig, dus een caloriebommetje. Maar dat is te kort door de bocht. Een avocado is juist een van de gezondste vruchten die er is! Waarom precies?

Zeven redenen waarom een avocado gezond is:

 

1. Helpt bij het afvallen

Een avocado is goed voor de lijn. Uit onderzoek (Loma Linda University, Californië) blijkt dat mensen die bij hun lunch een halve avocado eten, sneller verzadigd zijn dan diegenen die iets anders nemen. Hierdoor eet men minder. Ook voorkomt het snackgedrag na de lunch. Avocado’s bevatten veel stoffen, waaronder eiwitten. Deze zorgen ervoor dat honger sneller gestild wordt. Wilt u wat gewicht kwijtraken? Eet een stuk avocado bij de lunch! Let wel: ondanks dat een avocado gezond is, bevat het wel de nodige calorieën. Zo’n 240 per vrucht. Eet het daarom met mate (bijvoorbeeld avocado op brood of door de sla).

 

2. Goed voor uw hart

Een avocado bestaat voor 30% uit gezonde vetten. Hierbij gaat het onder andere om onverzadigde vetzuren (goed voor uw hart). Daarnaast bevat de groene vrucht vitamine A, B1, B11 (foliumzuur), B2, B6, C, E, kalium en magnesium. Onderzoek toont aan dat mensen die veel foliumzuur via hun voeding binnenkrijgen, minder vaak hartklachten krijgen. Daarnaast bevatten avocado’s vitamine E en glutathion, die ook bijdragen aan een gezond hart.

 

Opengesneden avocado

 

3. Positieve invloed op hersenen

Avocado’s zijn gezond voor uw hersenen. Ze kunnen de ontwikkeling van Alzheimer vertragen en soms zelfs omkeren. Hoe? Een flinke hoeveelheid vitamine E zou bij geheugenverlies de vrije radicalen (een belangrijke stof voor uw afweersysteem) en de opbouw van eiwitten stabiliseren. Dit blijkt uit diverse klinische studies (bevindingen: magazine ‘Alzheimer en Associated Disorders’). Ook foliumzuur helpt tegen Alzheimer: het bestrijdt de vorming van verwarde zenuwvezels.

 

4. Bevordert de stoelgang

Avocado’s zijn enorm vezelrijk. Een avocado bevat ruim 10 gram aan vezels. Voedingsvezels dragen bij aan een goede darmwerking en een bevordering van de stoelgang.

 

5. Een mooie, gezonde huid

Waarom is een avocado gezond voor uw huid? Het bevat goede vetten, vitamine E en vezels die de huid hydrateren en beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Ook zorgt vitamine E voor een elastische huid. Daarom wordt avocado vaak in huidverzorgingsproducten verwerkt.

 

6. Een natuurlijke boost aan het immuunsysteem

Als u een avocado eet, dan wordt de aanmaak van glutathion in uw lichaam gestimuleerd. Deze stof heeft een ontgiftende werking: het voorkomt een opeenhoping van gifstoffen. Dit zorgt er mede voor dat u minder snel ziek wordt.

 

7. Goed voor uw ogen

Moeders vertellen hun kinderen graag dat wortelen goed zijn voor de ogen. Avocado’s zijn dat zeker! Avocado bevat luteïne, een krachtig antioxidant. Dit is een carotenoïde (een natuurlijk pigmentsoort) die beschermt tegen staar. Het vermindert bovendien de kans op maculaire degeneratie (de belangrijkste oorzaak van blindheid bij 65-plussers). Een avocado bevat 300% meer luteïne dan andere fruit en groenten.

 

  • Goed om te weten: onder de schil van de avocado zitten de meeste voedingstoffen. Dus pel zorgvuldig. En eet rijpe avocado’s. Die zijn nóg gezonder en lekkerder! Tip: bekijk deze originele avocado recepten.

Contact

Chat E-mail Vragen