autorijden door een plas water

Autorijden met wateroverlast: zo zit het!

Gepubliceerd op 13-11-2023
1915 keer gelezen

Ons land staat bekend om wisselvallig weer en het kan soms flink regenen. Dat zorgt wel eens voor behoorlijke wateroverlast... Zeker wanneer het water op de wegen niet goed weg kan en er daardoor flinke plassen ontstaan. Wat doet u als u tijdens het autorijden verrast wordt door een diepe plas en de controle over het stuur verliest? Hoe voorkomt u aquaplaning en wat moet u doen als een plas veel dieper is dan u had gedacht? Lees het hier.

Wat is aquaplaning? 

Als u contact met de weg verliest omdat er te veel water tussen uw banden en het wegdek zit, noemen we dit aquaplaning. Als u op een nat wegdek rijdt, kunnen uw banden het water als het ware opzij duwen. Maar als u te snel rijdt of er te veel water op de weg ligt, kunnen de banden het water niet snel genoeg afvoeren. Het is dan net alsof uw auto even drijft. Vaak merkt u dat de auto meteen snelheid verliest. Verliest uw auto contact met de weg? Dan kunt u minder goed remmen en de auto kan zelfs gaan slippen. Dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen.

 

Hoe kunt u aquaplaning voorkomen? 

Er zijn dingen die u zelf kunt doen om de kans op aquaplaning, ook wel watergladheid genoemd, te verkleinen. Voordat u vertrekt, maar ook als u al onderweg bent. Wij hebben een aantal tips voor u op een rij gezet.
 

  • Pas uw snelheid aan. Als u minder hard rijdt, heeft u vaak meer grip op de weg en hebben uw banden meer tijd om het water weg te werken. Rijd alleen niet te langzaam. U aanpassen aan de snelheid van de weggebruikers om u heen is vaak voldoende.
  • Zorg voor goede banden. Versleten banden vergroten de kans op aquaplaning omdat ze te weinig profiel hebben. Hoe groter het bandenprofiel, hoe makkelijker het water weg kan. Ook uw bandenspanning speelt hierbij een rol, controleer deze dus regelmatig.
  • Houd afstand. Bij een glad wegdek is uw remweg vaak langer. Door extra afstand te nemen heeft u meer tijd om te reageren als u ineens moet remmen, bijvoorbeeld voor een diepe plas. Is een plas te diep om doorheen te kunnen rijden? Kijk dan of u er veilig omheen kunt rijden.

 

Wat moet u juist wel of niet doen bij aquaplaning? 

Was die plas toch iets dieper dan u had verwacht? Blijf kalm. Laat uw gas los en houd uw stuur goed vast met beide handen. Trap niet ineens hard op uw rem. Dan kunnen uw banden blokkeren of kunt u gaan slippen. Als u toch in een slip raakt, stuur dan zo veel mogelijk mee tot u merkt dat u grip krijgt. Raak vooral niet in paniek, dat maakt de situatie alleen maar erger.

 

autorijden door diepe plas water

 

Kunt u door diep water rijden met uw auto? 

Het kan wel eens zó hard regenen, dat tunnels of zelfs straten onder water komen te staan. Wat doet u dan als u bijvoorbeeld op weg bent naar uw werk? Toch doorrijden? Een plas water kan uw auto vaak wel aan, maar als de straten zijn veranderd in rivieren, is verder rijden niet aan te raden.
 

Waarom niet?

Als het water hoger komt dan uw bumper, kan dit voor flinke schade zorgen. Uw draaiende motor kan dan water opzuigen in plaats van lucht. Een mogelijk gevolg is dat uw complete motor vervangen moet worden. Een duur grapje; een nieuwe auto kopen is in sommige gevallen zelfs voordeliger. Daarnaast kan de elektronica ook kapotgaan. Staat u tot aan uw bumper in het water? Zet zo snel mogelijk uw motor uit om de schade te beperken.
 

Neem geen risico

Zoek een andere route of laat uw auto staan en wacht tot het water is weggelopen. Met een beetje geluk droogt uw auto goed op en kunt u daarna weer veilig op weg. Houd wel even in de gaten of uw auto goed start. Als dit anders lijkt te gaan dan normaal en u vreemde geluiden hoort, kunt u beter hulp inschakelen.

 

Wateroverlast en uw autoverzekering 

Of u verzekerd bent voor schade door aquaplaning en andere wateroverlast is afhankelijk van de door u gekozen dekking en het soort schade. In Mijn NA ziet u welke dekking u op dit moment heeft. Heeft u nog geen autoverzekering bij ons? Stap over naar National Academic en wij regelen uw overstap, gemakkelijk én gratis.

Contact

Chat E-mail Vragen