Rechtsbijstandverzekering

Asperges gezond? En hoelang moeten asperges koken?

Gepubliceerd op 08-05-2015
1640 keer gelezen

Wist u dat witte asperges tot wel 12 centimeter per dag groeien? Daarom moeten ze één of twee keer per dag geoogst worden. Ongelooflijk! Het aspergeseizoen 2015 loopt van april tot juni. Geniet ervan, nu het nog kan! Maar zijn asperges gezond en hoe kook ik asperges?

5 x asperges gezond

 1. Vitamine B. Asperges bevatten veel vitamine B, met name in het topje van de groente. Vitamine B is essentieel voor het functioneren van het lichaam: onder andere voor de spijsvertering, het energieniveau en het cholesterolgehalte.
 2. Vitamine E. Voor een goede weerstand hebben we vitamine E nodig! Dit is voornamelijk een antioxidant: het beschermt onze cellen, de bloedbaan en het weefsel. Ook zorgt het voor de aanmaak van rode bloedcellen.
 3. Weinig calorieën. Let u op uw gewicht? Eet asperges! Gezond, want ze bevatten slechts 17 kcal per 100 gram.
 4. Boordevol mineralen. Asperges bevatten kalium, calcium, magnesium, zink en fosfor. Zijn mineralen belangrijk? Jazeker! We hebben ze nodig om gezond te blijven en voor normale groei en ontwikkeling.
 5. Vochtafdrijvend. Asperges zijn ook gezond, omdat ze vochtafdrijvend werken. De afvalstoffen verlaten hierdoor sneller het lichaam.

 

“Hoelang moeten asperges koken?”

 

Asperges gezonder door..

 • Versheid. Komen de asperges vers van het land? Dan zitten er extra veel vitamines in. En de smaak? Die is nog lekkerder!
 • Juiste kooktijd. Wanneer asperges niet te lang gekookt worden, blijven de vitamines en smaak behouden. Zo zijn ze extra gezond. Kooktijd asperges: 8 minuten. Eet smakelijk!
 • Kleur. Eet groene of paarse asperges, want daar zitten de meeste vitamines in (vooral in de groene). De witte variant is natuurlijk ook gezond, maar iets minder dan gekleurde asperges (bron: Nederlands Asperge Centrum).

 

Asperges in die kleuren

 

Hoe kook ik asperges?

Per persoon heeft u ongeveer 300 gram asperges nodig. Zo kookt u asperges snel en eenvoudig:

 1. Snijd de harde onderkant van de asperge en schil de buitenkant dunnetjes.
 2. Doe de asperges in een pan met het deksel erop (dan kookt het water sneller).
 3. Kook de asperges 8 minuten en ze zijn heerlijk!

 

Asperges invriezen

Asperges zijn zo gezond, maar zó kort verkrijgbaar! Namelijk tot eind juni. De oplossing: asperges invriezen. Dan kunt u ze het hele jaar door eten. Witte asperges? Schillen, droogdeppen en in een diepvrieszakje in de vriezer. De groene variant kan ongeschild de vriezer in.

 

Hoe kan ik bevroren asperges koken? Ze kunnen meteen de pan in. Kooktijd asperges (bevroren): 10 minuten (2 minuutjes langer dan verse asperges).

 

En… gaat u asperges in huis halen? Zo ja, eet smakelijk!

Contact

Chat E-mail Vragen