Woonhuisverzekering

8 tips om inbraak tijdens vakantie te voorkomen

Gepubliceerd op 26-04-2023
1796 keer gelezen

De vakantieperiode komt langzaam weer in zicht! Zon, slippers, een ijsje… Als u op vakantie bent wilt u natuurlijk zonder zorgen genieten. Woninginbraak is dan wel het laatste waar u zich druk om wilt maken. Toch is het jaarlijkse aantal inbraken weer toegenomen. Nu de coronamaatregelen niet meer gelden, zijn mensen weer vaker van huis. Daarom nu alvast 8 tips om inbraak tijdens uw vakantie te voorkomen.

 

Inbraak voorkomen? 8 tips
 

1. Wek een bewoonde indruk

Inbrekers gaan het liefst ongestoord te werk. Koop slimme verlichting die u met uw smartphone kan bedienen, stel een tijdsschakelaar in en installeer buitenverlichting met een bewegingssensor. Doordat er licht brandt op verschillende tijden, in en om uw woning, lijkt het of iemand thuis is. De meeste mensen houden ervan dat alles spic en span is voor vertrek. Maar laat gerust een kopje staan en wat speelgoed op de tafel liggen. Zo wekt u de indruk dat u thuis bent.
 

2. Beveilig uw huis met een alarmsysteem

Wilt u uw huis écht goed beveiligen tegen inbraak? Kies dan voor een alarmsysteem. Als verzekerde van National Academic krijgt u 210 euro korting op een Echtveilig alarmsysteem. Met dit alarmsysteem kunt u, zélfs als u op vakantie bent, zien wat er rondom uw huis gebeurt. Dat geeft een veilig gevoel. Bekijk de kortingsregeling.


3. Berg waardevolle spullen op

Let erop dat u waardevolle spullen uit het zicht houdt van voorbijgangers. Leg uw laptop of schuursleutels bijvoorbeeld niet in het raamkozijn, maar berg deze netjes op: het liefst in een kluisje. Bewaar ook altijd de (digitale) bonnetjes en eventuele serienummers van uw waardevolle spullen. Zo toont u makkelijker aan dat deze van u zijn als ze worden gestolen. 


4. Zet uw sociale contacten in

Goed contact met de buren of wonen uw vrienden in de buurt? Vraag of ze een oogje in het zeil willen houden en geef ze een huissleutel. Wellicht kunnen ze ook direct de post opruimen en de planten water geven. Verstop uw sleutels nooit onder een bloempot of de deurmat. Dit zijn de eerste plaatsen waar een inbreker zoekt. Hang ook geen adreslabel aan uw sleutelbos. Mocht ‘de oppas’ uw sleutels onderweg kwijtraken, dan maakt u het de inbrekers wel heel makkelijk…

 

5. Kies voor een slimme deurbel

Het kan gebeuren dat er iemand voor uw deur staat als u op vakantie bent. In dat soort gevallen is het handig als u een slimme deurbel met een camera, bewegingssensor en een luidspreker hebt. U kan hiervan een melding krijgen op uw mobiel en die persoon aanspreken. Handig als u een pakketbezorger instructies wil geven, maar ook om inbrekers weg te jagen.  


6. Wees online alert

Wat is er nu leuker dan die buren op de hoogte houden van uw vakantie via social media? Echt slim is het niet. Op Facebook en Instagram berichten delen waarop u van een heerlijke vakantie geniet is een directe trigger voor inbrekers. Vermeld dit liever ook niet in uw automatische reactie op binnenkomende e-mails op uw privéadres. Het nodigt inbrekers uit om een kijkje te nemen in uw woning.


7. Zet een WhatsApp buurtgroep op

Zet met uw buurt een WABP (WhatsApp Buurt Preventie)-groep op. Zo kunnen buurtbewoners u snel op de hoogte brengen als er een verdachte situatie plaatsvindt. Denk aan een inbraak of een persoon die zich vreemd gedraagt in de buurt. Start uw buurtgroep via de WABP-website.


8. Zorg voor goed hang- en sluitwerk

Wist u dat slechte sloten ervoor kunnen zorgen dat inbrekers binnen 1 minuut al binnen staan? Controleer voordat u op vakantie gaat of het hang- en sluitwerk op uw ramen en deuren aan alle eisen voldoet. Bonustip: plaats een anti-inbraakstrip op uw deur. Hierdoor kunnen inbrekers het slot niet zomaar slopen met een schroevendraaier of breekijzer.


Verzeker uzelf van een goede vakantie!

Natuurlijk kunt u een inbraak nooit 100% voorkomen. Maar met de tips hierboven kunt u het inbrekers wel goed lastig maken! Daarnaast bent u met onze inboedelverzekering en woonhuisverzekering goed verzekerd als er toch bij u ingebroken wordt. En u kunt met een gerust hart op vakantie gaan!

Contact

Chat E-mail Vragen