Lekkage van de dakgoot

6 tips voor het onderhoud van uw huis - voorjaar 2024

Gepubliceerd op 04-03-2024
1670 keer gelezen

Het voorjaar komt er weer aan. Heeft u een voorjaarsschoonmaak op de planning staan in 2024? Controleer dan ook of het onderhoud van uw huis op orde is. Deze 6 belangrijke onderhoudstips helpen u om uw huis van binnen én buiten in topconditie te houden.

1. Boven beginnen: het dak schoonmaken

Begin met een blik op uw dak. Als u een plat dak heeft, kijk dan of er water op blijft liggen en of er algen op groeien. Controleer ook of er veel bladeren of vuilresten in de dakgoot liggen. Heeft u een dak met dakpannen? Kijk dan of u scheurtjes, breuken of losliggende dakpannen ziet. Kleine beschadigingen kunt u vaak zelf repareren. Zo voorkomt u narigheid, zoals lekkage en verstopping van de dakgoot. Lees hier meer tips om uw dak te onderhouden. Is de schade moeilijker op te lossen of geeft u het werk liever uit handen? Schakel dan een dakdekker of een dakgootreinigingsspecialist in.


2. Kozijnen bijwerken

Wist u dat verf op houten kozijnen het hardst slijt in de winter en zomer? Bovendien kunnen de meeste verfsoorten alleen worden aangebracht als het warmer is dan 10 graden. Daarom is het voorjaar een goed moment om scheurtjes, blaasjes en losgelaten verf op uw kozijnen na te lopen en te herstellen. Maak de houten kozijnen goed schoon, schuur de beschadigde delen en schilder deze over. Zo verkleint u de kans op houtrot en waterschade. Heeft u kunststofkozijnen? Deze vereisen meestal minder onderhoud. Kijk wel even of de afdichtingen en rubbers nog in goede conditie zijn. En maak de kozijnen zo nu en dan schoon met water en een sopje.


3. De zon weren? Controleer het zonnescherm

Heeft u thuis een zonnescherm? Grote kans dat u dit in de winter niet nodig hebt gehad. Maar als de temperatuur weer oploopt, kunt u deze vorm van zonwering goed gebruiken. Controleer de plekken waar het zonnescherm aan de gevel is gemonteerd. Hier kunnen soms scheuren ontstaan. Kijk ook of de bedrading van de motor geen beschadigingen heeft en test daarna het zonnescherm. Hoort u een piepend geluid als het scherm uitklapt? Dan kan het zinvol zijn om de bewegende delen te smeren, bijvoorbeeld met teflon- of siliconenspray.


4. Reinig het ventilatiesysteem

Ook binnenshuis zijn er belangrijke onderhoudsklussen die u in het voorjaar kunt doen. Veel huizen die na 1975 zijn gebouwd, hebben een mechanisch ventilatiesysteem of een WTW-unit (een systeem voor warmteterugwinning). Door vuilresten en vochtige lucht (bijvoorbeeld uit de badkamer) kan het systeem minder goed ventileren. Ook kan het schoepenrad meer geluid maken. Hieraan kunt u herkennen dat het tijd is om het ventilatiesysteem te reinigen. De roosters en ventielen kunt u meestal zelf schoonmaken met de stofzuiger en een sopje. Ongeveer 1 keer per 4 jaar moet het hele ventilatiesysteem onderhouden worden. Hiervoor kunt u beter een gespecialiseerde schoonmaakservice inschakelen.


5. Test de aardlekschakelaar

Een goed werkende aardlekschakelaar voorkomt elektrische schokken, beschermt elektrische apparaten en verkleint het risico op brand. Het testen van de aardlekschakelaar kan voor de veiligheid heel belangrijk zijn. Gelukkig is dit een kleine moeite. U test de schakelaar eenvoudig door de testknop in te drukken. Hiermee bootst u een lekstroom na: het lijkt of er meer stroom de installatie íngaat dan dat eruit gaat. Als de aardlekschakelaar de stroomtoevoer uitschakelt, weet u dat deze nog goed werkt.


6. Bekijk de drukmeter van de cv-ketel

Steeds vaker wordt in nieuwe huizen een warmtepomp geïnstalleerd. Toch is het grootste deel van de huizen in Nederland nog voorzien van een cv-ketel. Meestal hoort de druk op de ketel tussen 1,5 en 2 bar te zitten. Is de druk lager dan 1 bar? Dan kan de cv-ketel niet goed werken en in sommige gevallen zelfs uitschakelen. U kunt dit probleem verhelpen door de ketel met water bij te vullen tot de juiste druk. U kunt hiervoor de handleiding van de cv-ketel gebruiken. Houd er rekening mee dat een te lage keteldruk kan komen door een lekkage. Een gecertificeerde loodgieter kan u helpen om het lek op te sporen en te dichten.


Onderhoud van huurhuis in het voorjaar

Ook als u in een huurhuis woont, kunnen de onderhoudstips hierboven van pas komen. Als uw huis goed is onderhouden, kan dit zorgen voor lagere reparatiekosten op de lange termijn, een kleinere kans op veiligheidsrisico’s én natuurlijk meer wooncomfort. Komt u in uw huurhuis achterstallig onderhoud tegen? Geef dit dan tijdig door aan de verhuurder of woningcorporatie. Goed om te weten: in sommige huurcontracten staat aangegeven dat de huurder wettelijk verplicht is om bepaalde onderhoudstaken uit te voeren. Lees dus nog eens goed uw huurcontract om te checken of dit ook voor u geldt.


Schade in of aan huis? Zo meldt u het.

Met de 6 onderhoudstips hierboven gaat uw stulpje beter voorbereid het voorjaar van 2024 in! Zo houdt u meer tijd over om van de zonnige dagen te genieten. En heeft u toch schade aan uw woonhuis of inboedel, bijvoorbeeld door lekkage of een voorjaarsstorm? Meld dan hier uw schade. Als u direct hulp nodig heeft, bel dan onze Alarmcentrale: 078 632 75 27.

Contact

Chat E-mail Vragen