autoverzekering

Groene kaart verplicht of niet? 5 vragen!

Gepubliceerd op 25-06-2021
1276 keer gelezen

Vakantie. De zon gaat onder, het landschap glijdt voorbij en voor u strekt de weg zich eindeloos uit. Maar stel dat u onverhoopt een deukje in de auto van een medevakantieganger rijdt. Heeft u dan uw groene kaart bij? En is dat eigenlijk wel verplicht?

 

 

Groene kaart

 

Wat staat er op de groene kaart?

De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs waarmee u kunt aantonen dat uw auto verzekerd is. Bij het afsluiten van uw autoverzekering ontvang u de groene kaart van de verzekeraar. Op de kaart staan:

  • Uw persoonlijke gegevens, de verzekerde auto en de naam van uw verzekeraar
  • Het groene kaart nummer
  • De landen waar uw auto verzekerd is (dit kan per verzekeraar verschillen)
  • Looptijd van uw autoverzekering
  • Praktische informatie over hulpverlening.

Wij krijgen veel vragen over het gebruik van de groene kaart. Hieronder staan de 5 meest gestelde vragen.


1. Is de groene kaart verplicht?

Dit is afhankelijk van het land waar u naartoe gaat. In de meeste landen is het niet verplicht.


Landen waar de groene kaart niet verplicht is

De groene kaart is niet verplicht in de EU-landen, Zwitserland, Liechtenstein, Noorwegen, Kroatië, Andorra, IJsland en het Verenigd Koninkrijk. In deze landen kan de politie via een centraal register nagaan of een voertuig verzekerd is. Alleen voor niet-gekentekende voertuigen, zoals een tractor, is de groene kaart nog verplicht. Toch adviseren wij u de groene kaart (al dan niet digitaal) mee te nemen in de auto. In geval van nood heeft u dan altijd de juiste gegevens en telefoonnummers bij de hand.


Landen waar de groene kaart verplicht is

In Tunesië, Turkije, Marokko, Moldavië, Servië, Albanië, Bosnië en Herzegovina, de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, Oekraïne en Montenegro is de groene kaart verplicht. U heeft in deze landen de originele groene kaart nodig (en dus niet de digitale variant).


Voor caravans, vouwwagens en aanhangers zijn de regels net wat anders. Bekijk hiervoor vraag 5.


2. Wat is het groene kaart nummer?

Het groene kaart nummer is opgebouwd uit een landcode, het kenmerk van uw verzekeraar en uw polisnummer. U heeft het groene kaart nummer nodig bij het invullen van een schadeformulier. Het nummer vindt u op de groene kaart, onder punt 4.


3. Moet mijn groene kaart groen zijn?

Deze vraag stellen onze klanten regelmatig. Maar uw groene kaart hoeft niet per se groen te zijn! Als u hem print in zwart-wit, dan is dat prima. Deze variant is ook geldig. Tip: sla de groene kaart op in uw telefoon. Dan heeft u altijd uw verzekeringsgegevens bij de hand!


4. Ik ben mijn groene kaart kwijt. Wat moet ik doen?

Geen zorgen! Als u een autoverzekering bij ons hebt, kunt u de groene kaart zelf downloaden door hier in te loggen. Een andere optie is om via deze weg de groene kaart naar uzelf te mailen. In 1 minuut geregeld!


5. Is een groene kaart voor de caravan verplicht?

In de landen die op de groene kaart staan, zijn caravans, vouwwagens en aanhangers lichter dan 750 kg meeverzekerd op de WA autoverzekering (op de groene kaart staat de code AF). Hiervoor is een aparte groene kaart dus niet verplicht. Is uw caravan, vouwwagen of aanhanger zwaarder dan 750 kg? Dan heeft u in Spanje, Polen en Duitsland een aparte groene kaart nodig (hierop staat de code F). Dit geldt ook wanneer u op weg bent naar een andere bestemming, maar wel door (een van) deze landen rijdt.


Nog meer vragen over uw groene kaart? Neem contact met ons op. We helpen u graag!

Contact

Chat E-mail Vragen